0 0
Ванилов сладолед

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
400 мл прясно мляко
1 бр ванилова шушулка
4 бр жълтък на стайна температура
75 г захар
250 г животинска сметана добре охладена, над 30% масленост

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Ванилов сладолед

  • Serves 4
  • Easy

Ingredients

Directions

Share

Steps

1
Done

Ваниловата шушулка се разрязва и се остъргва от вътрешната страна. Прибавя се към прясното мляко заедно с шушулката и се вари на слаб огън няколко минути. След това се оставя да престои половин час.

В купа се разбиват жълтъците със захарта на гъст крем. Към този крем се добавя леко топлото ванилово мляко с непрекъснато бъркане. Тази смес се връща на котлона и се загрява. Не бива да завира за да не се пресекат жълтъците. Бърка се непрекъснато докато се сгъсти. Готово е когато върху лъжицата, с която е разбърквано се прокара пръст и остане видна следа.

Тази смес се прецежда, за да се отстрани евентуално някое парченце сготвен жълтък ако има. Поставя се в купа и се покрива плътно с прозрачно фолио. След като изстине се премества в хладилник за да се охлади напълно.
Аз лично приготвям тази смес вечерта за да престои в хладилника цяла нощ.

2
Done

Сметаната се разбива докато стане пухкава. Добавя се на няколко пъти към жълтъчения ванилов крем. Разбърква се внимателно с гумена бъркалка.

Тази смес се поставя в машината за сладолед. Ако няма да се консумира веднага, сладоледът се премества в подходяща кутия. Отгоре се поставя прозрачно фолио за да предотвратим образуването на кристалчета по повърхността.

Ако нямате машина за сладолед, след като се обединят двете смеси се премества в кутия, която се поставя в камерата. Разбърква се от време на време.

Преди консумиране кутията със сладолед се изважда 10-15 минути по-рано за да се отпусне.

galka

previous
Сладоледени сандвичи с дулсе де лече и маскарпоне
next
Морковени бисквити
previous
Сладоледени сандвичи с дулсе де лече и маскарпоне
next
Морковени бисквити

Add Your Comment