0 0
Сладко от динени корички

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

800 гр. динена кора
250 гр, захар
1 бр. сок от лимон сокът от 1 лимон
ванилия
1 ч.л. лимонтузу

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Сладко от динени корички

  • Easy

Ingredients

Directions

Share

Здравейте, приятели!

Това е една от първите рецепти, които съм публикувала в стария ми блог – The paranoid is never entirely mistaken.

Още през 2009 година съм писала за нея, когато и го създадох.

Това слънчево сладко се прави в нашето семейство от много години. Откак се помня баба всяко лято го приготвяше. Реших вместо да преместя рецептата със старата снимка, която беше правена с фотоапарат “сапунерка” да си направя нови снимки и да си я пусна с днешна дата. Напоследък се охлаждаме от жегата с диня и си хапваме почти всеки ден по малко и си насъбрах кори.
В предишната рецепта беше всичко “на око”. Сега се постарах да измеря всичко. Като разбира се самата рецепта може да търпи промени по отношение на сладост. Ако предпочитате повече или по-малко сладост просто си променяте количеството на захарта.

Ако никога не сте опитвали може би ще ви бъде любопитно. Остава леко хрупкаво и е много красиво.

Използва се само бялата част на кората. Може да бъде нарязана както на кубченца, така и в някакви формички. На мен ми е най-лесно след като измия кората да я нарежа на ленти. Внимателно да изчистя зелената част на кората и да нарежа на малки кубченца. Около 1 на 1 см. Или 1.5 на 1.5 см. Но не е нужно да отделяте чак такова внимание на размера. Дори не е нужно да са съвсем еднакви кубчетата.

 

 

Steps

1
Done

Кората от динята се измива, с остро ножче се изрязва тънко зелената част. Реже се на лентични и след това на кубчета.

Те се поставят в тенджера и се покриват със студена вода. След като водата кипне се прецеждат и се налива отново студена вода. След като кипне се прецежда и се пълни със студена вода за последен (3-ти път).

След като водата кипне за трети път се отцежда. Към коричките се добавя захарта, ванилията и лимоновия сок. По принцип може да се добави съвсем мъничко вода, но не е задължително. Коричките пускат вода. Аз този път добавих около 50 мл. Като накрая тя се беше редуцирала значително.

Оставя се на средна температура да поври докато коричките станат прозрачни.

Когато това се случи се добавя лимонтузуто. Разбърква се добре и се сваля от котлона.

Сладкото се насипва в чисти и сухи бурканчета. След като се поставят капачките се оставят върху кърпа с капачките надолу. Ако няма да е за директна консумация стерелизирайте бурканчетата за 6-7 минутки.

galka

previous
Десертчета с извара и череши
next
Плодов нектар с моркови
previous
Десертчета с извара и череши
next
Плодов нектар с моркови

Add Your Comment